Kako dresirati i vaspitati mačku

Od | 13 Oktobra, 2022

Iako mnogi smatraju da su mačke tvrdoglave i da ništa ne mogu naučiti, to nije tačno. One itekako mogu da se dresiraju i da postanu poslušne. Vlasnici mačaka se suočavaju sa raznim situacijama kada je u pitanju dresiranje mačaka.

Pre nego što počnete sa dresurom, razmislite šta je to što želite da mačka nauči i kako ćete je navesti da to učini.

Takođe, razmislite i o tome kako da nagradite mačku nakon izvršenog zadatka. Kod vaspitanja mačke, ali i bilo kog drugog kućnog ljubimca, veoma je važna i doslednost, odnosno da ne odustajete.

Imajte na umu da mačku ne možete dresirati za 10 minuta. U nastavku slede neki saveti i trikovi koji će vam pomoći da lako i pravilno dresirate vašu mačku.

Kako dresirati i vaspitati macku

slika: odrasla mačka

Nemojte kažnjavati mačku

Od ključnog značaja je da vašu mačku ne kažnjavate, čak i ako ne izvrši neku komandu ili je izvrši loše. Za razliku od pasa, kod kojih kažnjavanje može da pomogne u promeni ponašanja, kod mačaka je situacija drugačija. One će nakon kazne malo da predu, ali će nakon toga nastaviti sa starim ponašanjem.

Ne udarajte mačku

Fizičko kažnjavanje takođe nije dozvoljeno kada su u pitanju mačke. Telo mačke je nežno i ne trpi udarce. Nađite drugu metodu i nadmudrite vašu mačku na pravi način.

Nagradite mačku

Preporučuje se da mačku nagradite svaki put kada vidite da se dobro ponaša, na primer kada koristi kutiju sa peskom za nuždu ili kada oštri kandže pomoću grebalice. Zato uvek pri ruci imajte omiljenu poslasticu vaše mačke i verujte da će ovaj princip delovati.

Nabavite igračke za mačku

Potrudite se da uvek imate dovoljno igračaka za vašu mačku, jer one su nekada nemirne samo zato što im je dosadno. Ako je zabavite na pravi način, uspećete bar malo da je ukrotite. Takođe, ostavite joj igračke na vidiku i kada niste kod kuće, jer u suprotnom ona može početi da uništava ostale stvari po kući.

Dunite mački u lice

Ovo je još jedan mali trik koji može biti od pomoći. Ako vam se mačka unese u lice, a vi želite da je držite na distanci, samo dunite. Ovo će je preplašiti i neće vam više smetati.

Pripremite bočicu vode sa prskalicom

Ponekad možete zaustaviti loše ponašanje mačke tako što ćete je poprskati u oči onda kada počne loše da se ponaša. Ona će na taj način shvatiti da to više ne sme da radi.

Prekinite borbu mačaka

Ako imate više mačaka može doći do međusobne borbe oko teritorije. Tada mačku koja je izvršila napad poprskajte vodom, a mačku koja je bila napadnuta nagradite.

Provodite što više vremena sa mačkom

Potrudite se da što više vremena provodite sa vašom macom, jer tako ćete bolje moći da komunicirate sa njom i da je bolje upoznate. Na taj način, moći ćete da pročitate njene misli i da znate koji je njen sledeći potez, odnosno znaćete kada se sprema da uradi nešto loše. Isto tako, i mačka će znati da vi ne odobravate neko njeno ponašanje, na osnovu vašeg pogleda i govora tela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *