Japanska bobtejl mačka – Poreklo, Karakteristike, Temperament, Cena

Od | 11 Oktobra, 2022
Životni vek: 9 - 13 godina

Boja: bela, crna, crvena, braon, plava, krem, srebrna

Hipoalergen: NE

Poreklo: Japan, Južno-Istočna Azija

Temperament: aktivna, umiljata, veoma inteligentna, privržena

Težina: 3 - 5 kg

Visina: 20 - 23 cm

Japanska bobtejl mačka (Japanese bobtail, Mi-Ke) je prepoznatljiva po kratkom pahuljastom repu, po kome je ova pasmina dobila ime.

Njen izgled je jako neobičan, a istorija zanimljiva. U japanskoj kulturi predstavlja simbol sreće.

Poreklo Japanske bobtejl mačke

Japanski bobtejl je stara rasa mačke i o njoj se vrlo malo zna. Mada u svom nazivu sadrži epitet japanska, nije sasvim sigurno da ova pasmina mačke zaista potiče odatle, budući da se u pojedinim izvorima može videti da vodi poreklo iz Kine ili Koreje. Ali bez obzira na njeno stvarno poreklo, japanski bobtejl zauzima posebno mesto u japanskoj i orijentalnoj kulturi i istoriji.

Ovu kratkorepu mačku u navedenim kulturama smatraju simbolom sreće i ona već vekovima zauzima veoma značajno mesto u azijskoj umetnosti. Naime, crteži mačke bele, riđe i crne boje bez repa mogu se videti u mnogim hramovima u Aziji.

Japanska bobtejl mačka - kratkorepa maca koja donosi sreću

slika: odrasla Japanska bobtejl mačka

U japanskoj kulturi za ovu mačku se i danas veruje da donosi sreću, te se stoga porcelanske figure japanskog bobtejla, čiji je naziv “Maneki-neko”, mogu videti u mnogim domovima i poslovnim prostorima u Japanu.

Maneki-neko tipično imaju jednu šapu podignutu kao znak dobrodošlice. Čak i pored toga što je imala uzvišeno mesto na zidovima hramova i u mnogim predanjima, ova japanska kratkorepa mačka je živela i kao obična domaća mačka u japanskim domovima. Za ovu rasu je takođe poznato da su između 13. i 15. veka bile najpouzdanija linija odbrane od ozbiljne najezde glodara u Japanu.

U to vreme japanske vlasti su dekretom odlučile da se sve mačke puste na ulice kako bi štitile industriju svile i trgovine, jer su im miševi opasno pretili. Tako je ova pasmina postala ulična mačka, a ne kućni ljubimac. Japanski  bobtejl je u ostalim delovima sveta postao poznat tek nakon Drugog svetskog rata. U današnje vreme je veoma rasprostranjena u Americi, dok u Evropi to nije slučaj.

Šezdesetih godina prošlog veka ova rasa je privukla pažnju pojedinih odgajivača, čime je započeo njen selektivni uzgoj, a 1971. godine japanski bobtejl je dobio standard.

Izgled Japanske bobtejl mačke

Japanski bobtejl ima vitko i snažno telo srednje veličine. Leđa izgledaju blago pogrbljena jer su zadnje noge duže od prednjih. Na kraju tela nalazi se vrlo kratak rep, koji je zaštitni znak ove pasmine.

Dužina repa kreće se između 5 i 8 cm, mada ispružen u punoj dužini može biti od 10 do 13 cm. Kao što je slučaj i sa otiskom prsta kod ljudi, rep je drugačiji kod svake mačke.

Može biti ravan ili se sastojati od više uglova. Dlaka na repu je nešto duža i deblja i raste prema spolja, što repu daje izgled zečjeg repa. Kada je mačka opuštena, rep drži uspravno.

Glava je u obliku gotovo savršenog jednakostraničnog trougla, blago zakrivljenih crta i visokih jagodičnih kostiju. Postoji izraziti prelaz između brkova i lica.

Nos je dugačak i dobro naznačen sa dve paralelne crte, koje se prostiru od vrha nosa do obrva. Oči su krupne i više su ovalne nego što su okrugle, a što se tiče njihove boje, sve su dozvoljene na izložbama.

Krzno je meko i svilenkasto, koje kod japanskog bobtejla može biti i dugo i kratko. Dozvoljene su sve boje, uzorci i kombinacije sa belim, osim srebrnih. Boja krzna mora biti jaka, sjajna i jasna. Najcenjenija je trobojna boja krzna. Boja očiju bi trebalo da se podudara sa bojom dlake.

Temperament Japanske bobtejl mačke

Japanski bobtejl je veoma inteligentna i radoznala rasa mačke. Veoma je privržena, voli društvo i stalno traži pažnju. Pripada aktivnim rasama i obožava da istražuje svoju teritoriju.

Možete je naučiti raznim trikovima za vrlo kratko vreme. Lako se prilagođavaju na nove ljude i situacije i tolerantne su prema prisustvu drugih životinja. Ova pasmina spada u “pričalice”, budući da ima cvrkutav glas koji je u stanju da proizvede široki dijapazon tonova, zbog čega neki to opisuju kao pevanje.

Nega i zdravlje Japanske bobtejl mačke

Japanski bobtejl je vrlo zahvalna rasa mačke  u pogledu nege. Krzno se veoma jednostavno održava uz redovno češljanje. Potrebno je znati da joj je rep nešto osetljiviji na dodir u odnosu na ostale delove tela, zbog čega treba voditi računa o tome prilikom češljanja.

Što se tiče zdravstvenog stanja, ova pasmina je veoma otporna i nema rasno genetska opterećenja. Ako živi u zdravoj sredini i pravilno se hrani, japanski bobtejl može dostići životni vek i od 18 godina.

Korisne poveznice: Američka asocijacija uzgajivača mačaka (eng)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *