Britanska kratkodlaka mačka – mali slatki plišani meda

Od | 4 Oktobra, 2015

Britanska kratkodlaka mačka se smatra jednom od najstarijih rasa i bez sumnje predstavlja jednu od omiljenih rasa kratkodlakih mačaka.

Zbog mekanog i gustog krzna, krupne građe i mirnog temperamenta, ova mačka je dobila nadimak plišani meda. Nešto više o poreklu britanske kratkodlake mačke, njenim fizičkim karakteristikama, temperamentu i načinu održavanja sledi u nastavku teksta.

Poreklo

Istorija britanske kratkodlake mačke počinje negde u 19. veku. Kako i samo ime kaže, britanska kratkodlaka mačka vodi poreklo iz Velike Britanije i predstavlja potomak domaće evropske kratkodlake mačke koju su još mnogo ranije Rimljani doneli u Veliku Britaniju. Ova rasa je najpre bila poznata kao engleska plava mačka, zbog plavo-sive boje krzna.

Britanska kratkodlaka macka - mali slatki plisani meda

Britanska kratkodlaka mačka je prvi put prikazana na izložbi u Londonu 1871. godine. Kao što je slučaj i sa većinom drugih rasa mački, i britanska kratkodlaka mačka je bila ugrožena nakon Prvog i Drugog svetskog rata. Čak se tvrdi da je ova rasa najgore prošla tokom ratnog stanja. Nakon rata bilo je vrlo malo mužjaka sa pedigreom, pa su uzgajivači parili svoje britanske mačke sa kratkodlakim mačkama orijentalnog tipa pa je postojala mogućnost da se izgubi zbijena telesna građa ovih mačaka.

Zatim, britanska kratkodlaka mačka je bila ukrštana sa persijskom mačkom, pa su dobijene mačke sa različitim bojama i šarama, kao i dugodlaki primerci. Osim sa persijskom, britanska kratkodlaka mačka je bila ukrštana i sa kartuzijskom mačkom, pa su ove dve rase bivale sve sličnije. Godine 1970. je čak odlučeno da se britanska kratkodlaka i kartuzijska mačka predstavljaju pod istim imenom ,,britanske kratkodlake mačke” (British Shorthair), ali ipak je 1977. godine odlučeno da se ove dve rase razdvoje. Međutim, i danas često dolazi do zabune kada su u pitanju ove dve rase.

Fizičke karakteristike

Britanske kratkodlake mačke su srednje veličine. One imaju zaobljeno, mišićavo i veoma snažno telo jer su vekovima vodile težak život uz čoveka. Kosti ovih mačaka su teške i masivne, a prepoznatljive su po kratkom debelom vratu i širokom grudnom košu. Noge su im kratke i snažne, a šape okrugle. Rep kratkodlakih britanskih mačaka je debeo i zaobljen na kraju. Glava im je takođe okruglog oblika, široka i malo veća, a obrazi su puni, pa se stiče utisak da je mačka uvek nasmejana. Ona ima kratak širok nos sa blagim ulegnućem, čija boja odgovara boji dlake. Uši ovih mačaka su malene i razmaknute, a vrhovi ušiju su zaobljeni. Oči su im krupne i okrugle, a njihova boja zavisi od boje krzna, pa može biti narandžasta, odnosno bakarna, zelena i plava.

Krzno britanske kratkodlake mačke je kratko, mekano, gusto, oštro i sjajno, pa često podseća na pliš. Ono što je karakteristično jeste da je krzno ove mačke odignuto, a ne priljubljeno uz telo.  Kada se prstima prođe kroz krzno ono ne pada, već ostaje da stoji. Krzno može biti jednobojno, a najčešće boje su plava, lila, krem, čokoladna, cimet, bela, crna i crvena. Kod jednobojnih mačaka svaka dlaka je ravnomerno obojena od korena do vrha. Osim jednobojnih, postoje i dvobojne (kombinacija bele i još neke boje), trobojne, prugaste mačke, tigraste, tačkaste, zadimljene itd.  Danas postoje i takozvane kolor point (color point) varijante mačaka, kod kojih su lice, šape i vrh repa u boji, a sve ostalo je belo. Ipak, najčešće su mačke plave i srebrno-prugaste boje. Svaka od njih ima svoja specifična obeležja, pa tako prugasta britanska kratkodlaka mačka na repu i na nogama ima krugove. Mužjaci su krupnije građe i robusnijeg izgleda, pa mogu težiti od 7-8 pa čak i do 10 kg, a ženke su malo nežnije građe i težine 4-6 kg. Mužjaci su prepoznatljivi po izuzetno debelim obrazima.

Temperament

Britanske kratkodlake mačke su po prirodi jako mirne, tihe i nežne. Privržene su svom vlasniku, ali ipak ne zahtevaju da sve vreme budu u centru pažnje. Jako su inteligentne i radoznale i lako uče nove trikove. Britanske kratkodlake mačke su dosta i lenje, pa većinu svog vremena provode spavajući. One vole da se igraju, ali samo onoliko koliko njima odgovara. I kada su aktivne, ove mace nikada ne prave nered i zato su idealne za kućnog ljubimca. Veoma su pažljive i slobodno ih možete ostaviti same u stanu. Veoma dobro se slažu sa ostalim mačkama, kao i sa malom decom. Jako su tolerantne na dečje igre i nikada nisu agresivne. Ako ih neko gnjavi, one će radije pobeći nego što će pokušati da ogrebu nekoga. One su pitome i samo će želeti da budu u vašoj blizini. Ove mačke nije potrebno izvoditi napolje, odnosno nije im potreban veliki prostor. Dovoljno je da povremeno izađu na ograđeni balkon. Britanske kratkodlake mačke su najmirnije od svih kratkodlakih vrsta. Imaju veoma slabašan i tih glas koji koriste samo kada su gladne i kada žele da se igraju. Uglavnom ćete ih čuti kada predu, ali retko kada mjauču.

Neki stručnjaci tvrde da temperament ove rase mačaka delimično može zavisiti i od njihove boje. Naime, smatra se da su plave britanske kratkodlake mačke mirnije i samostalnije i da nisu velike maze, riđe mačke su temperamentnije, a one krem su veoma privržene i umiljate. Temperamentne su i dvobojne i trobojne vrste, a srebrne su jako osetljive i mogu snažno da se vežu za vlasnika. Za kolor point varijante se smatra da su umiljate i da nisu nimalo problematične.

Britanska kratkodlaka macka - mali slatki plisani meda 2

Održavanje i nega

Krzno britanske kratkodlake mačke se veoma lako održava, a preporučuje se da ga češljate jednom nedeljno. Pošto veoma vole da se maze, ove mačke uživaju i u češljanju. Ove mačke neće ostavljati puno dlaka po vašem nameštaju, a linjanje je pojačano samo kada mačka menja dlaku, na prelazu godišnjih doba.

Nisu utvrđena nikakva oboljenja koja su specifična za ovu rasu mačaka. Britanska kratkodlaka mačka je generalno veoma zdrava i otporna rasa, a razvija se postepeno sve do druge godine života, za razliku od domaće mačke koja se razvija dok ne napuni godinu dana. Veoma je važno da u prva tri meseca mačići budu sa svojom majkom i sa braćom, kao i sa vlasnicima, da bi se navikli na njih. Kada se tek rode, mačići izgledaju kao plišani medvedići sa okruglim glavama, a njihovo krzno je poput guste pahuljice. Dok ne napune jednu godinu ovi mačići će rado spavati sa vama u krevetu, a nakon toga polako počinju da budu samostalni. Kada napune 4-6 godina ove mačke su kao prave plišane igračke koje leže na kauču. Prosečan životni vek britanske kratkodlake mačke je od 12 do 20 godina.

Britanska kratkodlaka mačka je postala popularna zahvaljujući brojnim reklamama za mačju hranu u kojima se pojavljuje. Ona je idealna za svaku porodicu, jer ne zahteva neku posebnu negu i održavanje, nema posebne potrebe kada je hrana u pitanju, a i nije previše nametljiva.

Prodaja i cena

Ako tragate za ovom rasom mačke i želite da je kupite pa vas zanima cena, uskoro ćete ovde moći da pronadjete oglase za ovu rasu. Takodje, ovom prilikom pozivamo i uzgajivačnice ove rase mačaka da nas kontaktiraju sa svojom ponudom kako bi je uvrstili ovde da potencijalni kupci mogu lakše pronaći mačku za sebe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *