Bordoška doga – braonkasti verni prijatelj

By | October 8, 2015

Bordoška doga (Dogue de Bordeaux) je pas koji izgleda prilično preteće zbog svojih bora i ogromnih čeljusti, ali sasvim je drugačiji nego što izgleda. U ovom tekstu ćete saznati nešto više o ovom psu, njegovom poreklu, izgledu i temperamentu.

Takođe, videćete i kakvu negu i održavanje zahteva bordoška doga, pa možete sami proceniti da li je ovaj pas pravi izbor za vašeg kućnog ljubimca.

Poreklo

Bordoška doga je poreklom iz Francuske, pa se naziva još i francuski mastif. On je potomak brojnih vrsta doga koje su davno živele na teritoriji Francuske. Ovo je jedan do najstarijih pasa Francuske koji se vezuje čak i za srednjovekovne pse koji su se koristili za hvatanje divljih svinja. U srednjem veku su ovog psa zvali ,,turski pas”, prema uspomeni na poreklo lovačkog i borbenog psa koji je bio obučen za borbu protiv drugih pasa, ali i medveda i bikova. Naziv ,,doga” javlja se krajem 14. veka.

Bordoska doga - braonkasti verni prijatelj

Kasnije je, osim za hvatanje divljači i za borbu, bordoška doga korišćena i za čuvanje kuća i dvoraca. Bordoška doga se kao zasebna rasa prvi put u istoriji spominje 1863. godine kada je bila izložba pasa u Parizu. Na toj izložbi su učestvovala tri tipa bordoških doga, a to su pariški, tuluški i bordoški tip, koji je najsličniji izgledu današnjih bordoških doga. Međutim, krajem 19. veka ovaj pas je bio gotovo zaboravljen i iščezao u oblasti Bordoa. Tokom Drugog svetskog rata rasa je uništena i pretilo joj je izumiranje. Vrlo mali broj pripadnika ove rase je ostao na području jugozapadne Francuske, u blizini grada Bordoa, po kome su i dobile naziv. Godine 1960. ponovo se javlja interesovanje za ove pse. Zanimljiva činjenica je da Britanci bordošku dogu ni danas ne priznaju za rasu već smatraju da je ona samo jedna varijanta bulmastifa.

Prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije, bordoška doga pripada II FCI skupini pasa, u kojoj se nalaze i šnauceri, pinčevi, molosi i švajcarski pastirski pas. Konačan standard za ovu rasu je utvrđen 1971. godine. Tokom istorije standard ove rase se menjao u nekim detaljima, ali u suštini je sličan onom koji je danas aktuelan.

Fizičke karakteristike

Bordoška doga je mišićava i skladno građena, a često na prvi pogled deluje zastrašujuće. Visine je uglavnom 58-68 cm, što zavisi od pola. Njen vrat je kratak i cilindričnog oblika, a obim vrata približno odgovara obimu glave. Grudni koš je dubok i snažan. Ovaj pas je pravougaonog oblika, a duboke grudi mu daju veću visinu. Leđa bordoške doge su mišićava, široka i prava, a stomak je dosta uzdignut. Rep ovog psa je čvrst u korenu a na vrhu istanjen i okrenut ka dole. Njena glava je kratka, široka i puna bora, a obrazi su veoma istaknuti zbog razvijenih mišića. Donja vilica joj je malo izbačena napred, a gornja usna prekriva donju. Bordoška doga ujeda donjom vilicom jer su joj donji zubi istureni u odnosu na gornje onda kada su im usta zatvorena. Ovaj pas spada u takozvane pse predgrizače i ima jake i snažne zube. Naročito se ističu očnjaci koji su razmaknuti i blago povijeni. Oči bordoške doge su kose i razmaknute, tamno smeđe ili boje lešnika, a izraz lica im je prostodušan i pomalo tužan. Kod pasa koji imaju crnu masku boja očiju je tamnija braon, dok je kod pasa sa braon maskom i kod pasa bez maske boja očiju nešto svetlija. Uši su male i tamnije boje od tela, spuštene su i samo blago uzdignute u korenu.

Dlaka bordoške doge je kratka, tanka i glatka i veoma nežna na dodir. Boja dlake je riđa ili boja mahagonija, sa crnom ili crvenom dobro naglašenom maskom. Nekada se na grudima i na nogama mogu videti i bele mrlje. Bordoške doge brzo hodaju, korak im je elastičan, a mogu i veoma brzo da pretrče kraće distance. Kada trče ovi psi uglavnom pognu i isture glavu, a noge se kreću paralelno jedna sa drugom. Što se težine tiče, muškarci mogu da budu teški od 55 do čak 65 kg, a ženke su nešto lakše.

Temperament

Iako su veoma velike, krupne i deluju opasno, bordoške doge su jako mirne i odane. Ovog psa je veoma teško uznemiriti. One ne laju nikada, osim u slučaju neke velike opasnosti. Kao bivši pas koji je korišćen za borbe sa bikovima, bordoška doga je veoma hrabar pas i odličan kao pas čuvar. Međutim, bordoška doga je pas koji nikada nije agresivan i veoma je privržen svom gospodaru. Ovaj pas može biti opasan jedino kada je potrebno da zaštiti svog gospodara. Ima visok prag tolerancije i odaje utisak uravnoteženosti i stabilnosti. Ima blagu narav, strpljiv je i voli da se igra sa decom. Zato se preporučuje i porodicama sa malom decom. Osim toga, bordoška doga se odlično slaže i sa drugim kućnim životinjama. Živahna je i uvek voli da je okružena ljudima, a prezire neaktivnost i samoću. Ovi psi su prema gostima u početku oprezni i na distanci, ali kasnije se opuštaju i i postaju druželjubivi. Bordoška doga zahteva mnogo pažnje i ljubavi, a ukoliko joj se ne poklanja dovoljno pažnje ona to doživljava kao kaznu. Ovog psa uvek treba da nagradite kada učini nešto dobro, da mu uputite neku lepu reč i on će biti srećan.

Međutim, veoma je bitno da bordošku dogu počnete da dresirate dok je još štene jer kasnije ovi psi mogu biti jako tvrdoglavi. Važno je da ih sprečavate da ujedaju dok su mali, da ne bi kasnije kada im se vilica razvije postali opasni. Takođe, od malena ih navikavajte na prisustvo drugog psa u kući ili nekog drugog kućnog ljubimca, jer kada odrastu biće im teško da se naviknu na to. Imajte na umu da će ovaj pas biti baš onakav kakvim ste ga vi napravili. Kada su bordoške doge dobro izdresirane, one mogu biti odlični psi tragači i spasioci. Ženke su u potpunosti pitome, ali mužjaku treba dati do znanja da je vlasnik taj koji je glavni.

Bordoska doga - braonkasti verni prijatelj 2

Održavanje i nega

Bordoška doga ne zahteva neku posebnu negu i održavanje. Dovoljno je samo jednom nedeljno da je četkate gumenom četkom. Takođe, preporučuje se da je kupate na svake dve nedelje da ne bi došlo do neprijatnog mirisa, jer se na borama na vratu i licu može nakupiti suvišna vlaga. Takođe, potrebno je da im redovno brišete bore oko očiju da se oči ne bi inficirale. Ovi psi se umereno linjaju, ali ako ih četkate par puta nedeljno time će se smanjiti gubitak dlake. Zatim, preporučuje se da ovom psu dva puta mesečno čistite uši i sečete nokte, da bi mogao normalno da hoda i da usled velike težine ne bi došlo do oštećenja na šapama. Potrudite se da uspostavite ovu rutinu dok je pas još mali.

Bordoška doga voli puno da spava i da se mazi. Ona nema preterane potrebe za kretanjem, ali voli da šeta u večernjim satima kada je malo svežije napolje. Ovi psi su prilično okretni i dovoljno im je samo malo vežbe da bi ostali u formi. Oni vole i da trčkaraju i rado učestvuju u takmičenjima i trkama. Potrudite se da im uvek uvodite neku novu aktivnost, da im ne bi postalo dosadno, jer u tom slučaju mogu biti agresivni. Takođe, važno je da imate na umu da bordoške doge teško podnose velike vrućine, pa ih treba izbegavati. Ovi psi su izuzetno poslušni i nikada ne prave nered po kući i možete ih slobodno ostaviti same. Što se ishrane tiče, doge se hrane isključivo granuliranom hranom uz dodatak mesa.

Prosečan životni vek bordoške doge je 10 godina, ali nekada žive i do 12 godina. Poznato je da veći psi kraće žive od manjih pasa, jer njihova prevelika težina opterećuje organe i dovodi do raznih oboljenja. Takođe, bordoška doga živi duže od ostalih rasa velikih pasa. Koliko će ovaj, kao i svaki drugi, pas živeti u velikoj meri zavisi od načina ishrane, fizičke aktivnosti i redovnih poseta veterinaru.

Prodaja, štenci i cena

Uskoro ćemo ovde imati ponudu za ovu rasu sa cenama. U medjuvremenu pozivamo sve odgajivačnice ove rase pasa da nam se jave sa svojom ponudom kako bi je ovde mogli predstaviti zainteresovanim kupcima.

Category: Psi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *