Bernardinac – Poreklo, Osobine, Nega, Karakteristike, Cena, Zdravlje

Od | 11 Oktobra, 2022
Životni vek: 8 - 10 godina

Boja: razne nijanse crvene i bele boje ili bela sa crvenim varijacijama

Hipoalergen: NE

Poreklo: Predeo Alpi, Švajcarska

Temperament: smiren, strpljiv, dobar prema ljudima a naročito deci

Težina: 64 - 120 kg

Visina: do 90 cm

Bernardinac (Saint Bernar) je drevna rasa koja predstavlja ponos Švajcarske. Zbog svoje lepote, umiljatosti i dobroćudnosti, ovaj veliki i plemeniti pas uživa ugled širom sveta.

Naziva se još i pas Svetog Bernarda, sveti pas i alpski mastif. Svoju najveću slavu ovaj pas je stekao prikazivanjem u seriji filmova ,,Betoven”.

U nastavku teksta možete se detaljnije upoznati sa ovom rasom pasa, sa njihovim poreklom, fizičkim karakteristikama, temperamentom, kao i sa načinom održavanja i nege.

Poreklo Bernardinca

Bernardinac vodi poreklo od tibetanske doge koja je nastanjivala vrhove Himalaja i predstavljala jednu od najstarijih rasa. Smatra se da je bernardinac direktni potomak molosa koji su pre 2000 godina prešli Alpe zajedno sa starim Rimljanima.

Prvi predstavnici bernardinaca došli su u manastir Svetog Bernarda gde su bili prihvaćeni od strane monaha. Neki smatraju da je to bilo početkom 11. veka, dok drugi smatraju da je ova rasa osnovana 980. godine.

Ti psi su prvo čuvali manastir, a od 17. veka su postali popularni i kao psi spasioci. Bili su obučavani da spašavaju putnike koji su bili izgubljeni u planinama, a postoje podaci da su bernardinci spasili više od 2000 ljudi.

Oni su pronalazili povređene i izgubljene putnike, lizali ih i onda legali pored njih kako bi ih ugrejali. Nakon toga jedan od pasa bi odlazio po ostatak spasilačke družine.

Bernardinac - pas koji lici na neznog diva

slika: odrasli bernardinac

Smatra se da su bernardinci kratke dlake najefikasniji na planini jer dobro podnose niske temperature, a bernardinac duge dlake se otežano kreće po snegu jer mu se sneg lepi za šape. Postoji legenda o čuvenom bernardincu Beriju koji je uspeo na planini da spase 40 ljudskih života.

Fizičke karakteristike bernardinca

 • Bernardinac ima snažnu i mišićavu građu i srazmerne proporcije tela.
 • Bernardinac ima veliku glavu i veoma široku lobanju, koja je blago zaobljena iz profila.
 • Njuška mu je kratka, a nos širok i crn sa dobro otvorenim nozdrvama.
 • Usne su mu lepo razvijene i pomalo spuštene, a gornja usna prelazi preko donje.
 • Zubi bernardinca su snažni i makazasti, a sekutići gornje i donje vilice se blago dodiruju.
 • Čelo bernardinca je naborano dok je u budnom stanju. Oči bernardinca su dosta velike i smeđe, a pogled mu je dobrodušan i umiljat.
 • Uši bernardinca su priljubljene uz glavu i široke u korenu.
 • Vrat bernardinca je snažan i visoko postavljen, a leđa su mu široka.
 • Grudni koš ovog psa je dosta dubok, prednje noge su mu čvrste i prave, a bedra jaka.
 • Rep bernardinca je spušten u stanju mirovanja, a malo povijen kada je u pokretu. Takođe, rep je špicast pri vrhu a širok u korenu.
 • Dlaka bernardinaca je bele boje sa riđim šarama ili je riđe boje sa belim šarama.

Nekada dlaka može biti prošarana i crnim mrljama, a šape, grudni koš, vrh repa, okovratnik i traka oko njuške su uvek beli. Poželjna je i pojava crnih tufni na njušci. Lice i uši ovog psa su osenčeni crnom bojom, odnosno on ima takozvanu crnu masku.

Postoji razlika između bernardinaca sa dugom i talasastom dlakom i bernardinaca sa kratkom, pravom i glatkom dlakom, koja je samo malo duža na bedrima i na repu. Mužjaci mogu biti visoki do 90 cm, a teški od 64-120 kg, dok su ženke nešto manje veličine.

Temperament bernardinca

Bernardinac je dosta miran, nežan i umiljat pas. Veoma je privržen i odan svom gazdi i obožava malu decu. On najviše vremena voli da provodi sa porodicom i uvek radosno dočekuje gazdu kada se vraća kući.

Ovaj pas je razigran i veseo i potrebno mu je dosta kretanja i vežbe. Ovog psa je lako dresirati, a najbolje je da obuku počnete dok je još male veličine, da biste mogli vladati njime.

Ako pas izraste u svoju prirodnu veličinu, a pre toga nije dobro dresiran, biće teško da se njime vlada i tada morate koristiti povodac da biste uspostavili kontrolu nad njim.

Socijalizacija bernardinca

Takođe, bernardinca je potrebno socijalizovati još u ranom uzrastu. Od malena ga naviknite na prisustvo drugih pasa i ostalih kućnih ljubimaca, kao i na život u porodici. Zahvaljujući svojoj veličini, ovi psi već na prvi pogled deluju zaštitnički.

Bernardinac je odličan pas čuvar

Oni mogu biti odlični psi čuvari. Oprezni su prema strancima i drže se na distanci. Iako su po prirodi mirni, bernardinci ipak mogu nekada i da ugrizu, ali to se dešava samo kada osete veliku opasnost. Inače su tolerantni i imaju veliki prag izdržljivosti. Smatra se da su ženke bernardinaca prisnije sa ljudima, dok su mužjaci smeliji i agresivniji.

Genetski kod: Pas tragač i spasilac

Veruje se da bernardinac poseduje šesto čulo i da može da predoseti dolazak lavine ili oluje. To je zato što ima sposobnost da čuje veoma niske frekvencije zvuka koje mi ne možemo da čujemo. Takođe, čulo mirisa mu je jako razvijeno, pa se smatra da može da pronađe i osobu koja se nalazi nekoliko stopa ispod snega.

Održavanje i nega bernardinca

Bernardinac je danas isključivo kućni pas, koji zahteva dosta pažnje i nege. Kao što smo već rekli, postoje bernardinci sa dugom i sa kratkom dlakom, a u oba slučaja dlaku je potrebno četkati jakom gustom četkom i svakodnevno češljati češljem širokih zubaca.

Kao i većina drugih rasa, i bernardinac se linja dva puta godišnje, odnosno u proleće i u jesen.

Kupanje bernardinca

Kupajte vašeg bernardinca samo kada je to neophodno, ali koristite razblažene šampone. Poznato je da uobičajeni šamponi mogu da oduzmu dlaci masnoću i vodootpornost. Takođe, vodite računa da šampon ne uđe psu u oči.

Bernardinac može lako da se navikne na život u stanu i tada je prilično neaktivan. Uglavnom, ne zahteva neki veliki prostor za kretanje i malo dvorište mu je sasvim dovoljno. Imajte na umu da ovi psi veoma teško podnose velike vrućine i visoke temperature. Ipak, da bi ostali u formi, bernardinci se moraju redovno voditi u šetnje.

Fizička aktivnost je od velike važnosti za ovu pasminu

Preporučuje se da se kreću svakoga dana, da bi na taj način održali kako fizičko, tako i psihičko zdravlje. Ipak, štenci ne bi trebalo da se izlažu preteranoj fizičkoj aktivnosti jer im kosti još nisu jake i dobro formirane. Za njih su dovoljne i kratke šetnje i lagane igrice, a kada napune godinu dana mogu početi i sa nekim jačim aktivnostima.

Zdravlje bernardinca

Bernardinci su generalno dobrog zdravlja, ali ponekad mogu imati problema sa kožom, srcem, displazijom kukova ili sa izvrtanjem očnog kapka. Takođe, skloni su i zaplitanju creva, pa ih treba redovno voditi na preglede.

Ishrana

Što se ishrane tiče, treba znati da ovaj pas zbog svoje veličine zahteva dosta hrane. Preporučuje se da mu dajete 2 ili 3 manja obroka, umesto jednog velikog. Izbegavajte da ih vodite u šetnju neposredno nakon obroka. Takođe, uši im treba redovno čistiti alkoholom jer se lako prljaju i ako se redovno ne čiste može doći do oštećenja sluha.

Bernardinac - pas koji lici na neznog diva 2

slika: štene bernardinca

Parenje pasmine bernardinac

Mužjaci su cele godine raspoloženi za parenje, samo čekaju da im ženka da signal. Čim osete miris bilo koje ženke mužjaci postaju neposlušni i uznemireni. Ženka može da donese na svet mnogo štenadi, pa ako ne želite više pasa najbolje bi bilo da se odlučite za sterilizaciju. Pored pravilne ishrane i fizičke aktivnosti, da biste održali zdravlje psa neophodno je i da ga redovno čistite od parazita i da ga vodite na vakcinaciju.

Životni vek bernardinaca

Prosečan životni vek bernardinaca je od 8 do 10 godina.

Pre nego što se odlučite da kupite bernardinca za kućnog ljubimca, važno je da znate da su njegovo držanje u stanu i nega prilično skupi, tako da će možda biti potrebno da se odreknete dosta stvari radi svog ljubimca. Zbog svoje veličine i karaktera, ovaj pas zahteva dosta hrane, dosta prostora za kretanje i za život i udoban ambijent.

Takođe, potrebni su mu velika pažnja, ljubav i posvećenost vlasnika, a ako to oseti znajte da će vam vratiti duplo više. Pored svih karakternih kvaliteta, kao što smo mogli videti, ovaj pas poseduje i lepotu, stabilnost i sposobnost prilagođavanja svakoj sredini i svakoj klimi, i upravo zato ga mnogi žele kao svog čuvara, ljubimca i zaštitnika. Pošto je ženka poslušnija, krotkija i više vezana za kuću, preporučuje se da upravo nju izaberete za vašeg kućnog ljubimca.

Koliko košta bernardinac?

Cene se kreću od 200 pa do 700 evra za štene bernardinca. Cene su u inostranstvu više srazmerno standardu.

Ukoliko gajite ovu rasu kontaktirajte nas sa svojom ponudom kako bi je izložili ovde da zainteresovani koji tragaju za ovom rasu mogu da pronadju za sebe željenog psa.

Video: Sve o bernardincima 101

Korisni linkovi: Američki Kennel Klub za pasmine

Za kraj

Nadamo se da ste naučili mnogo više o ovoj pasmini. Ukoliko se odlučite da usvojite bernardinca ili ga kupite, sigurni smo da će vaš dom postati lepše i srećnije mesto.

Kategorija: Psi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *