Arapski konj – najlepši medju plemenitim životinjama

Od | 27 Septembra, 2015

Istorija arapskih konja:

Arapski konj vodi poreklo sa Srednjeg Istoka i Afrike, a najviše se vezuje za Egipat kada se priča o njegovom poreklu. Jedna druga verzija pak kaže da je ova rasa konja potekla sa Arapskom poluostrva konkretno.

Dublje kroz istoriju, arapski konje je vekovima živeo u bliskoj vezi sa ljudima, uglavnom u pustinjskim delovima. Zbog sigurnosti i zaštite, oni konji koji su bili namenjeni za potrebe jahanja odnosno ratovnja, često su čuvani u kolibama u kojima su i sami ljudi živeli. Samo oni konji koji su imali dobru narav, mogli su dalje da se pare odnosno razmnožavaju pa je uglavnom upravo to jedan od najbitnijih razloga zašto su danas tako prefinjeni konji.

Ova rasa konja se već stotinama godina smatra za najlepšu rasu konja na svetu. Za njih se vezuje jedna Beduinska priča da je Allah stvorio arapskog konja od 4 vetra: hrabrost od Severnog, snagu od Južnog, brzinu od Istočnog i pamet od Zapadnog.

Arapski konj - najlepsi medju plemenitim zivotinjama

Pored toga što se smatraju najlepšom rasom konja, oni su i jedni od najstarijih, pošto informacije o njihovom postojanju sežu daleko u prošlost ove ljudske epohe, čak 4.500 godina unazad.

Karakteristike arapskog konja i zanimljivosti:

Ono što karakteriše arapske konje je izdržljivost, visok nivo inteligencije i hrabrosti.

Razlikuju se od drugih konja, izmedju ostalog, i što imaju jednu kost manje u repu od ostalih vrsta. Dostižu visinu i preko 160 cm, ali se uglavnom njihova visina kreće u rasponu izmedju 140 i 155 cm. Što se težine tiče, njihova masa se uglavnom kreće u rasponu izmedju 400 i 450 kg.

Uglavnom nailazimo na one koji su sivkaste, kestenjaste i ridje boje. Njihova glava je vrlo karakteristična jer imaju široko čelo a malu njušku. Vrlo su dobri i pouzdani jahači.

Kroz vekove su se raširili po celom svetu i ukrštani su dalje sa mnogim drugim rasama konja, pa tako u današnje vreme skoro da nema konja koji nema u sebi krvi arapskog konja odnosno njegove gene koji su se prenosili i mešali vekovima.

U današnje vreme su svakako jedni od ne samo najlepših i najstarijih, već i najpopularnijih konja na svetu. Pored Bliskog istoka, mogu se često sresti i u SAD-u, zatim Kanadi, V.Britaniji, većem delu Evrope i Austrailiji.

Jedan deo onih koji ima arapske konje, gaji ih iz ljubavi, a jedan veći deo njih na njima i zaradjuje kroz trke i ostale manifestacije. Bez obzira na to, sa njima bi se trebalo postupati sa poštovanjem i pružiti im veliku pažnju i ljubav jer oni to zaslužuju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *