Najbolji psi za stan i kuću – oni koji se ne linjaju

Od | 31 Oktobra, 2016

Mnogi ljudi bi voleli da imaju psa kao kućnog ljubimca.

Međutim, dešava se da su osetljivi na alergene iz pseće dlake, mokraće ili pljuvačke, pa izbegavaju kontakte sa životinjama.

Na sreću, postoje i psi koji se ne linjaju, odnosno hipo-alergijske rase pasa.

Najbolji psi za stan i kuću – oni koji se ne linjaju:

Jorkširski terijer

jorksirski-terijer

Jorkširski terijer ima raskošnu dugu dlaku i veoma malo se linja, pa nećete imati problema sa dlakama u stanu. Njegova dlaka se mora redovno četkati i prati da se ne bi umrsila.

Jorkširski terijer je veoma živahan, društven i uvek spreman za igru, ali sa druge strane on počinje glasno da laje čim primeti opasnost, tako da se može koristiti i kao odličan pas čuvar. Ovom tipu psa odgovara život u stanu, ali morate ga svakodnevno izvoditi u šetnje jer je pun energije koju mora istrošiti.

Pudla

Najbolji psi za stan i kucu - oni koji se ne linjaju

Pudle su idealna rasa psa ukoliko patite od alergije. Oni se gotovo uopšte ne linjaju. Njihova dlaka je sjajna, kovrdžava i gusta i veoma retko otpada. Ipak, neophodno je da se redovno četka da se ne bi zamrsila i isprljala. Povremeno je potrebno i šišati pudle jer na taj način se krzno najbolje održava.

Pudle su veoma društvene i razigrane, pa se preporučuju naročito porodicama koje imaju malu decu. Takođe, pudle su odlični čuvari i počinju da laju čim osete neku opasnost.

Ši-cu

si-cu-pas-stenci

Ši-cu je rasa pasa koja se naročito preporučuje za kuću ili stan. Iako imaju dugu svilenkastu dlaku, ovi psi se uopšte ne linjaju. Naravno, potrebno je svakodnevno četkanje da se dlake ne bi umrsile ili ućebale.

Vlasnici koji nemaju vremena za redovno kupanje psa, odlučuju se za njegovo šišanje, koje nije nimalo jeftino. Ši-cu je živahan pas pun energije, ali nekada je ljubomoran na malu decu i želeće da bude dominantan, što treba na vreme sprečiti.

Jazavičar

jazavicar

Jazavičar je pas karakterističnog izgleda. On ima duge uši, izduženo telo i kratke noge. Postoje tri tipa jazavičara, a to su kratkodlaki, oštrodlaki i dugodlaki.

Osobama koje su alergične na pasju dlaku se preporučuju prva dva tipa ovog psa, a jazavičara duge dlake bi u ovoj situaciji trebalo izbegavati jer se linja i zahteva svakodnevno četkanje. Iako su dobri čuvari, jazavičari se ne preporučuju porodicama sa malom decom jer nisu baš tolerantni na grube dečje igre.

Patuljasti šnaucer

patuljasti-snaucer

Umiljat i nežan, patuljasti šnaucer je idealan kućni ljubimac. Njegovo krzno se sastoji od meke poddlake i oštre dlake, pa ga treba redovno četkati.

Takođe, dlaka se redovno šiša svuda osim na bradi, brkovima, obrvama i nogama. To je tipičan izgled šnaucera koji praktikuje većina vlasnika. Ovaj pas se ne linja i preporučuje se za život u stanu ili kući.

Havanezer

havanezer-pas-stenci-slike

Havanezer je nacionalni pas Kube. Njegova dlaka je talasasta, svilenkasta i zahteva svakodnevno četkanje. Ovaj pas se uopšte ne linja i neće ostavljati tragove po vašem stanu.

Ovi psi su jako inteligentni, brzo razumeju komande i lako uče nove trikove. Vole da se igraju sa decom, a goste dočekuju radosno mašući repom, pa se može reći da nisu neki čuvari.

Maltezer

maltezer

Maltezer je pas koji se ne linja uopšte i može biti idealan kućni ljubimac. On ima dugu svilenkastu dlaku, a dosta vremena je potrebno za njeno četkanje, kupanje i friziranje.

Ovi psi su jako inteligentni i neophodno ih je dresirati. Preporučuje se da ih držite na uzici kada krenete u šetnju, jer umeju biti dosta prgavi prema drugim životinjama.

Basenji

basenji-pas-slike

Basenji je rasa pasa srednje veličine, koji ne zahtevaju neko posebno održavanje i negu. Oni se sami čiste, a krzno nema nikakav miris.

Ova rasa se linja vrlo malo ili se uopšte ne linja, pa se zato preporučuje ljudima sa alergijama. Često vole da budu dominantni, pa je najbolje da imaju iskusnog vlasnika.

Boston terijer

boston-terijer

Bostonski terijer spada u rase pasa koje se ne linjaju i koje možete držati u stanu. Imaju kratku dlaku koja je laka za održavanje i nemaju jak miris.

Boston terijer je druželjubiv i voli da se igra sa decom. Zato, ako želite malog psa koji neće ostavljati dlake po nameštaju, onda je ovaj pas idealan izbor za vas.

Kovrdžavi bišon

kovrdzavi-bison-stene-slike

Kovrdžavi bišon je pravi izbor ako tražite psa koji je veran, umiljat i pogodan za život u stanu. Naročito su dobri za vlasnike koji pate od alergija jer se gotovo uopšte ne linjanju.

Njihova dlaka je mekana, gusta i kovrdžava, ali uopšte ne otpada. Potrebno je jednom mesečno voditi ih kod profesionalnog frizera na kupanje, šišanje, sečenje noktiju i čišćenje ušiju, a ovi tretmani mogu biti dosta skupi.

Zapadnoškotski beli terijer

zapadnoskotski-beli-terijer-stenci-prodaja-cena

Ova vrsta terijera ima čvrstu glatku dlaku, a meku i kratku poddlaku. Pogodni su za držanje u stanu jer se skoro uopšte ne linjanju.

Ipak, potrebno ih je svakoga dana četkati. Ovi mali psi su veoma energični, druželjubivi i razigrani, pa je preporučljivo dosta ih izvoditi u prirodu.

Lasa apso

lasa-apso-pas-slike

Ovo je veoma živahan pas koji obožava igranje sa malom decom. Njegovo krzno je dugo, ali se ne linja pa se preporučuje alergičnim osobama.

Ipak, krzno treba svakoga dana češljati da se ne bi umrsilo, a može se šišati i na kratko.

Zaključak

Pored ovih pasa koji se ne linjaju, postoje i psi koji uopšte nemaju dlake, pa su izuzetno pogodni za život u stanu. Ovi psi su veoma čisti i glatki na dodir, aktivni su, inteligentni i nemaju karakterističan pseći miris.

Neke od ovih rasa su meksički bezdlaki pas, američki bezdlaki terijer, peruanski Inka golokoži pas, kineski ćubasti pas i bezdlaka kala.

Kategorija: Psi

1 mišljenje za “Najbolji psi za stan i kuću – oni koji se ne linjaju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *