Jorkširski Terijer: Poreklo, Zdravlje, Karakteristike, Temperament, Održavanje, Cena, Nega

Od | 16 Oktobra, 2022
Životni vek: 12 - 16 godina

Boja: plava & bež, crna & bež, crna & zlatna, plava & zlatna

Hipoalergen: DA

Poreklo: Engleska

Temperament: inteligentani, samostalan, smeo, samopouzdan, hrabar

Težina: 1,8 do 4 kg

Visina: 18 – 23 cm (odrasli)

Jorkširski terijer (Yorkshire terrier engl.), koga još nazivaju i jorki (Yorkie, engl.) je mala rasa pasa koja se uzgaja već preko 100 godina. Svojim simpatičnim izgledom, umiljatošću i energijom ovi psi lako osvajaju vlasnika i danas su jedni od omiljenih kućnih ljubimaca.

U ovom tekstu možete saznati nešto više o poreklu jorkširskog terijera, njegovom izgledu i temperamentu, kao i o načinu nege i održavanja. Na osnovu toga možete odlučiti da li je jorkširski terijer pravi izbor kada je u pitanju vaš kućni ljubimac.

Poreklo Jorkširskog Terijera

Jorkširski terijer je rasa koja pripada porodici ptičara i vodi poreklo iz Engleske, još iz daleke 1800. godine. Naime, radnici u industriji vune u Škotskoj su za lov koristili malog terijera, a kada su napustili Škotsku nastanili su se u Jorkširu u Engleskoj i sa sobom su poneli ove pse.

Dakle, na početku 19. veka jorkširski terijer je uzgajan sa ciljem da bude lovac i ratnik, a ta osobina i danas postoji u njihovim genima. Zbog svoje veličine i hrabrosti, ovaj pas je bio idealan za lov. U Engleskoj su tada svi psi veći od 21 cm bili zabranjeni, da ne bi ubijali životinje po šumama jer Engleska je u to doba bila veoma siromašna zemlja.

Godine 1898. osnovan je prvi Jorki klub, a do tada je jorkširski terijer izlagan kao škotski toy terijer.

Da bi se poboljšala dužina dlake ovi psi su u Engleskoj ukrštani sa maltezerom.

Ni do danas nije potpuno poznato od kojih sve rasa je nastao jorkširski terijer, ali smatra se da su pored maltezera tu učestvovali još i skajterijer, English toy terijer, dandi dinmont terijer i mnogi drugi. Današnji jorkširski terijeri su sačuvali sve osobine tih hrabrih malih pasa od kojih su nastali.

Jorksirski terijer - mali veseljak

Jorkširski terijer je jedna jako mala i slatka rasa psa koja će vam definitivno uneti novu radost u dom.

Fizičke Karakteristike Jorkširskog Terijera

Jorkširski terijer je pas malog rasta, ali veoma skladne i proporcionalne građe. Noge su mu prave, a šape okruglog oblika. Hod ovih pasa je elegantan i ponosan, baš kao i temperament, a prednje i zadnje noge se kreću paralelno.

Vrat im je dug i tanak a vratni mišići dobro razvijeni. Glava im je mala i pljosnata, a vilice pravilne. Zubi su mu snažni, a gornji zubi prekrivaju donje.

Ovi psi imaju crn mali nos i uši u obliku slova V. Oči jorkširskog terijera su srednje veličine i bademastog oblika, a rubovi gornjeg i donjeg kapka su crni.

Veličina

Kao što smo rekli, radi se o maloj rasi pasa. Postoje patuljasti jorkširski terijeri, koji mogu biti visine od 15 do 17 cm, a težine do 3, 2 kg. Odrasli jorki normalne veličine mogu biti visoki do 21 cm i teški do 7 kg. Takođe, ženke su uvek nešto lakše i manje od mužjaka.

Ne linjaju se i hipoalergena su rasa

Jorkširski terijer je pas sa dugom dlakom bez poddlake.

Zahvaljujući dugoj dlaci oni se linjaju mnogo manje nego kratkodlake rase. Njihova dlaka je poput ljudske kose, što znači da neprestano raste i da retko kada opada.

Dlaka i boja

Dlaka jorkširskog terijera je duga i sjajna poput svile, a boja dlake je zlatno smeđa sa crnim paležom. Naime, štenad su crno-žute boje i imaju pomešane crne dlake u žutomrkim delovima sve dok ne porastu.

Kada odrastu ne bi trebalo da ima tamnih dlaka koje su pomešane sa žutomrkom bojom. Važno je da dlaka koja ide od zadnje strane vrata do korena repa mora biti tamno čelično-plava a nikako srebrno-plava, i nikada ne sme biti pomešana sa crnim, bronzanim ili crvenkastim dlakama. Dlaka se proteže od kičme i pada sa obe strane leđa do poda.

Njihova dlaka podeljena je razdeljkom duž tela, od glave, preko vrata i leđa pa sve do repa. Međutim, vlasnici ih uglavnom šišaju na kratko, osim ako nisu planirani za izložbu. Dlaka na glavi je prilično duga i gusta i potrebno ju je vezivati u repić prilikom hranjenja, a i da bi pas imao bolji vidik ispred sebe.

Dlaka oko šapa je ošišana u krug, a šape su okrugle sa crnim noktima. Rep jorkširskog terijera je visoko postavljen i ima nešto tamniju sivo-plavu boju dlake. Boja dlake na glavi, grudima i nogama trebalo bi da bude svetla, žutomrka i tamnija u korenu nego u sredini, a ka vrhovima postaje svetlija.

Temperament Jorkširskog Terijera: Veoma bitna karakteristika kada birate rasu psa

Iako je male veličine, ovaj pas se ponaša ponosno i ima samouvereni stav. Jorkširski terijer je veoma hrabar i uvek spreman za nove avanture. Često brzopleto stupa u akciju i može upasti u razne nevolje. Zato se preporučuje da vlasnici ove pse uvek vode na povocu i drže pod kontrolom.

Jorkširski terijer je odan i privržen svom gospodaru, dok je prema strancima oprezan i na distanci.

Ako mu se gosti u kući ne svide, često se može desiti da glasno laje. Može biti agresivan i prema drugim psima, naročito prema onima koji su manji od njega. Zato je najbolje da jorkširskog terijera još u ranom uzrastu naviknete na prisustvo drugih pasa i ostalih kućnih ljubimaca.

Takođe, ovaj pas se najbolje slaže sa nešto starijom decom, pa se ne preporučuje porodicama koje imaju baš malu decu. Njihov stisak kojim mu iskazuju ljubav za ovog malog psa može biti tragičan. Dok su štenad, ovi psi su naročito histerični i glasno laju i ne tolerišu igre male dece.

Jako inteligentna rasa: Trening u mlađim danima je od velike važnosti

Ovi psi su jako inteligentni i lako uče nove komande. Energični su i razigrani i zahtevaju puno pažnje i ljubavi od svog vlasnika. Oni energično brane svoju teritoriju i deluju kao pravi mali ratnici. Međutim, od malena ih treba dresirati i uspostaviti pravila, jer u suprotnom mogu biti neposlušni i mnogo lajati. Ipak, oni su danas jedna od omiljenih vrsta pasa. Osvajaju svojom umiljatošću, slatkoćom i veselim karakterom.

Održavanje i Nega Jorkširskog Terijera: Da li je zahtevno održavanje?

Iako su dosta aktivni, ovi psi se mogu lako prilagoditi na život u stanu. Oni ne zahtevaju puno prostora niti neku posebnu vrstu hrane. Takođe, važno je to da se jorkširski terijer ne linja i da neće ostavljati dlake svuda po stanu. Ipak, imajte na umu da su ovi psi jako osetljivi na hladnoću i da im najviše prija boravak u toploj prostoriji.

Zbog svoje male veličine i blagog karaktera, jako su praktični i možete ih voditi svuda sa sobom, čak i na daleka putovanja. Oni će se lako prilagoditi svakoj situaciji i sredini. U slučaju putovanja, možete nabaviti takozvane transportere, koji se prodaju u Pet centru.

Ovi psi vole da borave u tim transporterima čak i kada nisu na putu. Oni tu često spavaju, jer tu se osećaju zaštićenim i sigurnim. Pored toga, jorkširski terijer voli društvo i potrebno mu je dosta pažnje. Takođe, neophodne su redovne šetnje. On može prepešačiti bez problema i više od 10 km.

Jorksirski terijer - mali veseljak 2

slika odraslog jorkširskog (jorki – yorkie engl. terijera)

Svakodnevno održavanje dlake jorkširskog terijera

Potrebno je svakodnevno održavanje dlake, odnosno njeno četkanje, kupanje i šišanje, naročito ako se psi spremaju za izložbu. Ako psi idu na izložbu, onda se posebno mora voditi računa o kvalitetu i boji njihove dlake.

Potrebno je pažljivo i redovno češljati dlaku i na glavi je vezivati u repić po potrebi. Takođe, za svrhe izložbe, potrebno je često i ostale dlake na telu vezivati svilenim papirićima ili u najlon, da bi se na taj način očuvala dužina i kvalitet dlake.

Pre vezivanja u papir ili najlon potrebno je dlake nauljiti uljem koje je napravljeno specijalno za te svrhe i ulje se mora ispirati jednom nedeljno. Jorkširskog terijera je potrebno kupati specijalnim šamponima.

Samo šampon za pse

Ne preporučuje se da koristite uobičajene šampone za ljude, iako je njihova dlaka slična ljudskoj. Ovi psi imaju drugačiju pH vrednost kože pa upotrebom standardnih šampona može doći do iritacije kože i do njenog preteranog sušenja.

Ne češljajte dlaku dok je suva

Imajte na umu i to da dlaku ovih pasa nikada ne treba češljati dok je skroz suva jer se na taj način može oštetiti. Dlake u ušima je potrebno šišati svake 2-3 nedelje, a potrebno je čistiti i usnu šupljinu posebnim losionima koje će vam preporučiti veterinar.

Dobra stvar je da ovi psi nemaju neprijatan miris kada su mokri, kao što ima većina ostalih pasa. Ljudi skloni alergijama neće imati problema ako ovog psa imaju u svojoj kući.

Zdravlje jorkširskog terijera

Što se tiče zdravstvenog stanja, jorkširski terijer može da oboli od bronhitisa i problema sa:

  • zubima
  • može doživeti i paralizu ekstremiteta.
  • Pošto su jako aktivni i živahni, oni dosta skaču i može se desiti da tako polome svoje male i krhke kosti.
  • Takođe, imaju jako osetljiv grkljan i ako se previše uzbude ili ako ih vučete na povocu oni mogu da počnu da kašlju.
  • Kada je ishrana u pitanju, ove pse treba hraniti isključivo premijum suvom hranom, da bi se održalo zdravlje usne šupljine i koštanog sistema.

Prosečna očekivana starost jorkširskog terijera

Jorkširski terijer u proseku živi 10-15 godina, mada ekstremno patuljasti primerci imaju nešto kraći životni vek.

Prodaja, štenci i cena jorkširskog terijera

Ovom prilikom pozivamo uzgajivače ove rase da nas kontaktiraju i da nam pošalju svoju ponudu kako bi mogli ovde da je predstavimo da bi potencijalni kupci lakše mogli da dodju do svog željenog psa.

Lista uzgajivača Jorkširskog Terijera

Našli smo tri vrhunska uzgajivača jorkširskog terijera. Jedan se nalazi u Srbiji a druga dva u Hrvatskoj.

  • Odgajivačnica Mitić Beograd – Odgajivačnica Mitić je dugogodišnji uzgajivač jorkširskih terijera, maltezera i pomeranaca. Smešteni su van grada, u mirnom Makiškom naselju. Ivana Mitić je vlasnica uzgajivačnice, a svojim dugogodišnjim radom, stekla je ime i reputaciju vrhunskog uzgajivača malih rasa.
  • “Attractionstroke” – Uzgajivačnica Yorkshire Terijera (FCI 29/19) – Vlasnica uzgajivačnice je Sandra Šipek (email).
  • “The Best Models” – Uzgajivačnica Yorkshire Terijera (FCI) – Vlasnik Goran smojver, već dugo godina bavi se uzgojom ove predivne male rase. Svoje ime stekao je u Hrvatskoj ali i van nje, kao izrazito kvalitetan uzgajivač.

Video: Sve o jorkširskom jorki terijeru 101

Zanimljive teze i činjenice o njima slikovito objašnjene

Za kraj

Nadamo se da ste dosta toga naučili o ovoj predivnoj rasi. Ukoliko želite više nauliti o njima posetite vikipedija stranicu o jorkširskim terijerima i ostale relevantne izvore.

Više informacija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *